środa, 27 marca 2013

mazurek przaśny kolorowy wystrojony wielkanocny




Ja powtarzam: musi być kruchy. 
Dzieci, że kolorowy. 
Jak co roku, każdy zrobił swoje.


 Pierwszy zawsze na szkolne świętowanie dzieci.


Przepis na MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru
2 jaja (jedno żółtko, jedno całe)
1 kostka masła

Masa kajmakowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
(Zamkniętą puszkę włóż do garnka z wodą i gotuj przez co najmniej trzy godziny. Kontroluj wodę, żeby się nie wygotowała. Masa jest gotowa gdy puszka ostygnie. Dopiero wtedy ją otwórz).

Przygotowanie kruchego spodu: 
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i siekaj nożem albo połącz wszystko szybko mikserem. Dodaj jaja. Nie wyrabiaj za długo, wtedy ciasto będzie kruche. Uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Blachę wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj i uformuj ciasto i upiecz na złoty kolor przez około 25 minut. Ostudzonego mazurka pokryj warstwą kajmaku i dekoruj ile dusza zapragnie albo nie:)

Uwaga! Jeden mazurek to zdecydowanie za mało!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz