Ja powtarzam: musi być kruchy.
Dzieci, że kolorowy.
Jak co roku, każdy zrobił swoje.
Pierwszy zawsze na szkolne świętowanie dzieci.
Przepis na MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru
2 jaja (jedno żółtko, jedno całe)
1 kostka masła
Masa kajmakowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
(Zamkniętą puszkę włóż do garnka z wodą i gotuj przez co najmniej trzy godziny. Kontroluj wodę, żeby się nie wygotowała. Masa jest gotowa gdy puszka ostygnie. Dopiero wtedy ją otwórz).
Przygotowanie kruchego spodu:
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i siekaj nożem albo połącz wszystko szybko mikserem. Dodaj jaja. Nie wyrabiaj za długo, wtedy ciasto będzie kruche. Uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Blachę wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj i uformuj ciasto i upiecz na złoty kolor przez około 25 minut. Ostudzonego mazurka pokryj warstwą kajmaku i dekoruj ile dusza zapragnie albo nie:)
Uwaga! Jeden mazurek to zdecydowanie za mało!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz