Caponata to słońce, wakacje, Włochy. Dla mnie wspaniałe wspomnienia. Dlatego z wielką przyjemnością do tego dania powracam. Zwłaszcza zimą z ciągłej potrzeby podgrzewania atmosfery. Namawiam. Warte wypróbowania. Sycące, gorące i nieziemsko pachnące. Takie są włoskie dania. Taka jest caponata.
Caponata czyli sycylijski gulasz z
bakłażana idealny z chlebem, makaronem a u mnie dzisiaj wyjątkowo z quinoa:)
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany pokrojone w średnią kostkę
1 papryka pokrojona w średnią kostkę
1 średnia cebula obrana i drobno posiekana
1 ząbek czosnku obrany przeciśnięty przez
praskę
1 puszka pomidorów pelati
1 garść czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek
Świeże zioła (bazylia, mięta,
pietruszka, oregano)
Garść uprażonych płatków migdałów
Garść uprażonych płatków migdałów
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z
oliwek. Dołóż bakłażana i podsmaż go do zrumienienia. Bakłażan potrafi wchłonąć
bardzo duże ilości tłuszczu dlatego często mieszaj i postaraj się użyć oliwy
najmniej jak to możliwe. Dołóż paprykę, cebulę i czosnek. Nadal często mieszaj.
Gdy wszystkie warzywa będą lekko miękkie
dodaj pomidory z puszki razem z zalewą.
Dodaj oliwki, kapary i całość duś na małym ogniu przez około 15min. Po
tym czasie wszystkie smaki się skoncentrują, pomidory zmiękną i większość wody
odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Na koniec posyp obficie posiekanymi
świeżymi ziołami i migdałami.
Podawaj na ciepło z makaronem, skropioną kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Świetnie smakuje letnia, a nawet zimna gdy maczamy w niej pajdy chleba. Zamiast migdałów możesz użyć uprażonych ziaren słonecznika. Wersja na dzisiaj: gorąca caponata, sycąca komosa ryżowa, wszystko obficie obsypane serem feta, skropione oliwą...odrobina lata gdy śnieg za oknem.
Coś innego zawsze spoko. Chętnie wypróbuje ten przepis. Myślę, że także miłośnikom dobrych smaków spodoba się sklep z kawą https://www.cafesilesia.pl
OdpowiedzUsuńBardzo lubie gotować jednak nie mam na to zbyt wiele czasu. Korzystam z cateringu dietetycznego , którego znalazłem dzięki https://dietly.pl . Polecam serdecznie zainteresowanym .
OdpowiedzUsuńLubisz gotować? To świetnie. Dzięki usłudze https://dosiaty.pl/ możesz zaoszczędzić czas i zamiast robić zakupy - możesz spędzić więcej czasu nad ulubionymi przepisami.
OdpowiedzUsuń