piątek, 1 marca 2013

krem waniliowy i odrobina koloru ...

Do waniliowego kremu pasują: ciasto francuskie, ciasto kruche i biszkopt. Świeże truskawki, jagody, czereśnie, ale też kiwi, brzoskwinie,
 a nawet wiśnie z kompotu.
W zasadzie co tylko pomyślicie, co lubicie.  
Krem może być zjedzony jeszcze ciepły albo na zimno
Moim zdaniem zawsze powinien być: lekko słodki, gładki, bez grudek i kożucha, ale jeśli wolicie "z" proszę bardzo. 
Pełna dowolność.
Ostatnio z powodów ogromnego osobistego  zapotrzebowania na porządną dawkę energii wybrałam 
krem waniliowy,
kruche ciasto
 i 
 kolor.


Kolor,
który od kilku dni 
używam


nie tylko do kremu i tarty:)
















Przepis na krem waniliowy:
Składniki:
6 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki
350ml mleka
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem na lekki krem. Stopniowo dodaj do niego mąkę i ubijaj jeszcze przez chwilę. Na umiarkowanym ogniu zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Teraz ubijając przelej mleko do masy z jajek, a następnie przełóż wszystko do rondla i na małym ogniu nie przerywając ubijania gotuj  dalej przez około 2 minuty. Gotowy krem przełóż do miseczki, przykryj dokładnie na powierzchni folią spożywczą, aby nie utworzyła się skórka. Zimny krem przełóż na podkład tarty, na który przepis wcześniej podałam tu 

Jeśli podobnie do mnie, masz ochotę na kolor, używaj go bez ograniczeń. Wszystkie zestawienia kolorowo - owocowe  są dozwolone:)
 

Zdecydowanie polecam,
bo chociaż resztki śniegu ciągle za oknem,
 to z każdym kawałkiem tarty, mocnej czuć wiosnę.  
Może to nawet dobry moment żeby w końcu ciepłe skarpety w szufladzie schować.

2 komentarze: