Do waniliowego kremu pasują: ciasto francuskie, ciasto kruche i biszkopt. Świeże truskawki, jagody, czereśnie, ale też kiwi, brzoskwinie,
a nawet wiśnie z kompotu.
W zasadzie co tylko pomyślicie, co lubicie.
Krem może być zjedzony jeszcze ciepły albo na zimno.
Moim zdaniem zawsze powinien być: lekko słodki, gładki, bez grudek i kożucha, ale jeśli wolicie "z" proszę bardzo.
a nawet wiśnie z kompotu.
W zasadzie co tylko pomyślicie, co lubicie.
Krem może być zjedzony jeszcze ciepły albo na zimno.
Moim zdaniem zawsze powinien być: lekko słodki, gładki, bez grudek i kożucha, ale jeśli wolicie "z" proszę bardzo.
Pełna dowolność.
Ostatnio z powodów ogromnego osobistego zapotrzebowania na porządną dawkę energii wybrałam
krem waniliowy,
kruche ciasto
i
kolor.
kruche ciasto
i
kolor.
Kolor,
który od kilku dni
używam
używam
nie tylko do kremu i tarty:)
Przepis na krem waniliowy:
Składniki:
6 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki
350ml mleka
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem na lekki krem. Stopniowo dodaj do niego mąkę i ubijaj jeszcze przez chwilę. Na umiarkowanym ogniu zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Teraz ubijając przelej mleko do masy z jajek, a następnie przełóż wszystko do rondla i na małym ogniu nie przerywając ubijania gotuj dalej przez około 2 minuty. Gotowy krem przełóż do miseczki, przykryj dokładnie na powierzchni folią spożywczą, aby nie utworzyła się skórka. Zimny krem przełóż na podkład tarty, na który przepis wcześniej podałam tu
Jeśli podobnie do mnie, masz ochotę na kolor, używaj go bez ograniczeń. Wszystkie zestawienia kolorowo - owocowe są dozwolone:)
Zdecydowanie polecam,
bo chociaż resztki śniegu ciągle za oknem,
to z każdym kawałkiem tarty, mocnej czuć wiosnę.
Może to nawet dobry moment żeby w końcu ciepłe skarpety w szufladzie schować.
Wygląda znakomicie:)Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Usuń