środa, 15 maja 2013

rabarbar


Cudownie, 
bo
 znowu mamy maj,
maczamy w cukrze i chrupiemy 
rabarbar.


Szybkie, proste, fajnie słodko-kwaśne.



Ciasto rabarbarowe
przepis na dużą blachę:

Składniki:
0,5kg rabarbaru
1,5 kostki masła
6 jaj
1szkl cukru
1szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 



Przygotowanie:
Masło i cukier zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj całe jaja i dalej miksując dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Rozłóż na nim rabarbar pokrojony na kawałki i przykryj kruszonką.
Kruszonka to 0,5 kostki masła + 0,5 szkl mąki + 0,5 szkl cukru wymieszane ręką lub mikserem do konsystencji grubego piachu.
Piecz w 180 stopniach przez około 40min. Kruszonka musi być złota, a ciasto suche po sprawdzeniu patyczkiem.







Uwaga! 
Powszechnie wiadomo, że kruszonki nigdy dość ... dlatego może od razu zastosuj podwójne ilości:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz