piątek, 3 kwietnia 2015

królowa pascha

Serowa, kremowa, z bakaliami,
WYCZEKIWANA, 
tylko i wyłącznie wielkanocna, 
OBOWIĄZKOWA
KRÓLOWA
PASCHA


 

Składniki:
1 kg śmietankowego twarogu
120g masła
8 żółtek
350g cukru pudru
w sumie 300g bakali (rodzynek, orzechów laskowych, włoskich, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig)

Sposób przygotowania:
Masło utrzyj w mikserze na puszystą pianę. Przygotuj bakalie. Rodzynki zalej wrzątkiem, orzechy drobno posiekaj (ja używam moździerza), suszone owoce drobno pokrój. Teraz do puszystego masła stopniowo i pomału dodawaj cukier i żółtka. Kolejno stopniowo ucieraj masę dodając ser i bakalie, a na końcu odcedzone rodzynki. Dokładnie połącz i wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę zawiń w lnianą ściereczkę, dobrze ściśnij, włóż do durszlaka, następnie do większej miski, przyłóż czymś ciężkim i odstaw na noc do lodówki. Gotową paschę wykładaj delikatnie na talerz tuż przed podaniem.









Możesz dekorować na bogato: bakaliami,  suszonymi owocami albo skromnie obsypać tylko skórką cytrynową. Niezależnie od wyboru gwarantuję, że Twoja pascha zostanie królową wielkanocnego stołu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz