piątek, 22 lutego 2013

pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą, które lubię


Delikatnie chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą,
zaczynam wypiekać mniej więcej w listopadzie i dość regularnie goszczą w moim domu przez następnych sześć miesięcy. 
Pewnie mogłyby i dłużej, ale nie pozwala na to sezonowość mojej pracy. 
I za to ją lubię. 
Pierożki też, bo sezonowo się nie nudzą.


Na dodatek:
są proste w przygotowaniu.
Lubią je wszyscy.
Rano, lekko podgrzane, dobrze smakują z ciepłym mlekiem. 
Idealne są także na drugie śniadanie do szkoły,
jako przekąska na krótki spacer albo dłuższą drogę samochodem.
Sprawdzają się również jako obiad, podane do kubka z gorącym barszczem lub rosołem. 
Moje ulubione to te przy winie i wieczornych pogaduchach.



Przepis na pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą:

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
250 ml kwaśnej śmietany 18%
7 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
ok 1kg szpinaku obowiązkowo w liściach (może być mrożony), gdy świeży potrzeba będzie więcej
1 opakowanie (250g) sera feta
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
pól cebuli drobno poszatkowanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie :

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podduś na małym ogniu przez kilka minut cebulę i czosnek. Powinny być miękkie, ale nie przyrumienione. Dodaj świeży lub rozmrożony, ale wtedy odciśnięty szpinak. Podsmażaj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę fetę i dopraw do smaku pamiętając, że ser jest słony. Farsz masz gotowy. Feta nie musi się rozpuścić, dobrze gdy zostanie w kawałkach.

Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta na pierożki.

W garnuszku połącz na jednolitą gładką masę: cukier, drożdże i śmietanę. Na suchy blat wysyp mąkę, dodaj sól i nożem rozprowadź w niej masło pokrojone w kostkę. Dodaj rozpuszczone w śmietanie drożdże i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie ciasto.  Podziel i uformuj z niego dwie kule. Jedną obsyp mąką, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Gotowe ciasto nie może długo czekać ponieważ drożdże zaczną pracować. Dlatego obsyp porządnie blat mąką i drugą część ciasta rozwałkuj na placek i nożem wycinaj kwadraty o bokach około 5cm. Centralnie na każdym kwadracie ułóż łyżeczką farsz ze szpinaku. Teraz łapiąc za leżące po przekątnej rogi sklejaj je lekko zakręcając na górze i formuj pierożki. Piecz na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.  Pamiętaj, że w lodówce masz jeszcze jedną porcję ciasta! Wykorzystaj całe, bo pierogów będzie i tak za mało:)

Uwaga: 
*gdyby pierożki nie chciały się sklejać każdy bok kwadratu możesz delikatnie za pomocą pędzelka zmoczyć wodą 
* pamiętaj, że od momentu gdy przygotujesz ciasto, drożdże zaczynają rosnąć i im dłużej, tym trudniej będzie formować i kleić pierożki
*szpinak nie jest obowiązkowy (no chyba że u mnie w domu) i jeśli masz inne pomysły nadziewaj jak lubisz: jabłkiem, makiem, serkiem kozim...


Przepis dostałam dawno temu od Qurki.
Tak dawno, że gdy dzisiaj myślę pierożki ze szpinakiem i fetą
myślę moje,
 bo  przecież tak je lubię.
Qurkę oczywiście też,
 i to bardzo,
i oczywiście nie tylko za pierożki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz