piątek, 22 listopada 2013

po prostu dobre curry z dynią i kurczakiem

Pachnie bajecznie. Wygląda pięknie. Rozgrzewa od środka. 
Połączenie chilli, imbiru, słodkiego mleka kokosowego, aksamitnej dyni, kurczaka, ciecierzycy...
takie curry to po prostu
dobry pomysł,
dobra energia,
  dobry obiad,

 
Zanim przepis, muszę zaznaczyć, że owszem składników jest sporo, ale proszę się nie zniechęcać. Przyprawy zakupione raz, starczą na dużo więcej niż jedno danie. Proponuję także kupić od razu kilka puszek mleka kokosowego, pomidorów i dużo ciecierzycy. Przy kolejnym gotowaniu będzie szybciej i łatwiej. 
Dynię z powodzeniem można zastąpić kalafiorem, pietruchę kolendrą, kurczaka indykiem albo łososiem. Jeśli zabraknie Wam imbiru, trudno, dodajcie więcej chilli. 
Mieszajcie i próbujcie do woli. 
Najważniejsze, żeby smakowało i rozgrzewało,
 po prostu jak 
dobre curry:)
 
przepis na curry z dynią i kurczakiem (na 4 porcje)

Składniki:
1/3 dyni hokkaido
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka ciecierzycy (moczonej przez noc)
1/2 około 200g puszki pomidorów bez skóry
1 pęczek natki pietruszki
1 papryczka chilli
1cm korzenia imbiru
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kozieradki
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy  
4 łyżki oliwy z oliwek 
sól do smaku

dodatkowo:
2 szklanki ryżu, 
1/2 szklanki gęstego kremowego jogurtu naturalnego
kilka cząstek cytryny

Przygotowanie:
Dynię oczyść z pestek i pokrój w średnio duże nieregularne kawałki. Chili, imbir, czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w cienie piórka. Dynię opiecz na rozgrzanej, ale bez tłuszczu, patelni grilowej. Nie musisz dodawać żadnych przypraw, po prostu ją zrumień co sprawi że będzie miała jeszcze bardziej orzechowy smak i głęboki słodki aromat. W tym samym czasie (albo za chwilę, czyli bez ciśnienia), w garnku, do rozgrzanej oliwy dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj. Pachnie cudownie, prawda? Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chilli. Ciągle mieszaj, żeby nie spalić. Po kilku minutach gdy będą miękkie, dodaj pomidory i odcedzoną ciecierzycę. Duś z odrobiną wody pod przykryciem około 15 minut. Dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i duś kolejne 15 minut. Dodaj kurczaka, grilowaną dynię i daj im kolejne minimum 15 minut. Pamiętaj tylko żeby od czasu do czasu mieszać. Gdy kurczak z dynią będą już gotowe, dopraw solą do smaku, a na koniec dodaj posiekaną pietruchę.  
Curry podawaj w ryżem ugotowanym na sypko, z łychą jogurtu i skropione cytryną.





Trudne? 
Wcale! 
Spróbuj koniecznie,
 bo to dobry czas na dobre curry:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz