poniedziałek, 17 grudnia 2012

Postanowione: będzie makowiec

Dziś rano, trochę przebiegle, w prezencie urodzinowym dla teścia, upiekłam tort makowy. Wiedziałam, że w ten sposób najszybciej reszta rodziny podejmie za mnie decyzję, które z ciast świątecznych powinnam upiec.


 Co roku z nieukrywaną przyjemnością rozwożę słodkości. Tak naprawdę rozwożę je przez cały grudzień, bo w grudniu bogato w naszej rodzinie z uroczystościami: na imieniny mojej mamy, na urodziny rodziców mojego męża, a chwilkę później także i na imieniny teścia, i jeszcze na urodziny Małgosi, i Julci (jeśli tylko spędza z nami) i jeszcze rocznice ślubu rodziców i teściów, które wypadają dokładnie w święta.



Zdarzało się, że na święta z makowca rezygnowałam. Przegrywał z kutią, bez której Bożego Narodzenia sobie nie wyobrażam. 
Jednak dzisiaj POSTANOWIONE. 
W tym roku na święta na pewno piekę makowce.      
Ciężkie od maku i orzechów. 
Wilgotne od jabłek. 
Wystrojone w krem z serka marscapone. 
Obsypane daktylami i pistacjami.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTO MAKOWE:

Składniki na ciasto:
1 kg gotowego maku z puszki (jeśli masz dużo czasu oczywiście możesz użyć osobiście trzykrotnie mielonego maku, ale zapewniam, że używając tego z puszki ciasto nic nie straci na jakości)
1 kostka masła
9 jaj
1 szklanka cukru pudru
4 średniej wielkości jabłka gatunku szara reneta
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki kaszy manny  
garść orzechów włoskich i laskowych
garść rodzynek lub żurawin

Składniki na krem:
500g serka marscapone
250g śmietanki kremówki 30%
cukier waniliowy do smaku
garść pistacji
garść suszonych daktyli bez pestek

Przygotowanie:
Utrzyj w mikserze masło z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i łyżce maku. Następnie dodaj starte na tarce na grubych łezkach, obrane ze skóry jabłka. Dodaj proszek do pieczenia i kaszę manną. Wmieszaj bakalie. Ubij białka i delikatnie rozprowadź w masie makowej. Przełóż ciasto do dużej tortownicy (o średnicy 28cm), wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto powinno być suche po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, gdy takie będzie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem. Ubij mikserem śmietankę z cukrem. Dodaj serek i wymieszaj mikserem, ale zrób to delikatnie i dość krótko. Śmietanka sprawi, że serek o masłowej konsystencji zrobi się puszysty i delikatny. Gotowym kremem posmaruj ciasto i udekoruj pistacjami i daktylami.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz