Na początku grudnia już zupełnie zapominam o świeżym pomidorze, ogórku, sałacie. Pokocham je znowu na wiosnę. Póki co, szaleję za marynatami, bo gdy te pierwsze przestają smakować, potrzebuję konkretu. Ogórek kiszony to mój numer jeden. Jednak marynowany bakłażan od jakiegoś czasu dzielnie z nim walczy o swoje miejsce na kanapce. Nie potrafię pomiędzy nimi wybrać, ale to nawet dobrze, bo się nie nudzi. Chrupiąca pajda, plaster mojego ulubionego twarogu pana Nowaka, albo dobrego pieczonego mięsa z ogórem czy bakłażanem to porządna poranna porcja energii na resztę dnia. Niedawno pojawił się nowy trzeci faworyt. Burak. Wcześniej było go już dużo, bo uwielbiam buraki pieczone, gotowane i w barszczu. Jednak tym razem jeszcze inaczej, bo w wersji z chlebem. Do top listy dopisuję więc buraka duszonego w czerwonym occie winnym. Przepis podpatrzyłam w kuchni Islandii, ale wszystko tu doskonale pasuje do naszej. Jest w nim właśnie: i burak słodko - kwaśny, i delikatnie - wyraźna wędzona makrela, i łagodnie kwaśna śmietana podkręcona świeżymi wiórkami chrzanu.
Moim zdaniem to bardzo konkretna grudniowa kanapka.
PRZEPIS NA WĘDZONĄ MAKRELĘ Z BURAKIEM
Składniki:
1 wędzona makrela
dobry ciemny chleb
3 średnie buraki
1 czerwona cebula
garść suszonych moreli
1 gruszka
korzeń chrzanu długości ok 5cm
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 limonka
300ml czerwonego octu winnego
100g cukru
Przygotowanie:
Surowego buraka obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z cebulą. Warzywa przełóż do rondla i zalej octem winnym tak żeby je przykrył. W proporcji: na trzy części octu dodaj jedną część cukru i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około kwadrans aż buraczki zmiękną. Odcedź, wystudź i wymieszaj z morelami pokrojonymi w kostkę i gruszkę pokrojoną w dłuższe paski. Wszystko dopraw sokiem z limonki. W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę i starty na łezkach świeży chrzan. Podawaj na dobrym świeżym pieczywie, kolejno ułożone: sos chrzanowy, sałatkę z buraków, porcję makreli. Innym razem spróbuj zamienić rybę na pieczone mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz