środa, 19 grudnia 2012

kalendarz gotowania - styczeń

GOTOWANIE OD KUCHNI oznacza UGOTUJ ZE MNĄ A POTEM SAM.
Przepis jest prosty:
Ja zapraszam do mojej kuchni, daję garnki, patelnie, misy. Pokazuję co, jak, z czym.
Ty kroisz, mieszasz, ubijasz, podpytujesz, doprawiasz, podjadasz, a po chwili gotujesz - bo już wiesz jak.
Jeśli na koniec dodasz jeszcze tylko szczyptę zapału, pęczek miłości i garść radości deser wyjdzie sam.

Terminy gotowania:
8.01,15.01(wtorek) godz.18.00
11.01 , 18.01 (piątek) godz. 18.00

Temat I: Będziemy mieli gości 
czyli w kilku odsłonach o tym co i jak można ugotować dla 10 osób żeby cieszyć się z wieczoru siedząc z gośćmi przy stole
1. ugotujemy zupę rybną z owocami morza
2. podamy polędwicę wołową z chilli, papryką i limonką
3. upieczemy w piecu filety z kurczaka z sezonowymi warzywami
4. ze zwykłego łososia zrobimy niezwykłe danie i to 3 razy
5. na ciągle jeszcze chłodne wieczory: gruszki pieczone z serem i orzechami oraz jabłka pieczone z miodem, masłem i migdałami




Temat II: Gotowanie z francuską muzyką i winem w tle
1. zupa cebulowa

2. mule gotowane w białym winie
3. coq au vin - mięso kurczaka bez kości marynowanane a potem duszone w zalewie winno-ziołowej
4. pommes de terre dauphinos - ziemniaki zapiekane po francusku
5. różne kompozycje sałat, serów, warzyw z sosem vinaigrette
6. na deser: jabłkowa tarte tatin i gruszki gotowane w czerwonym winie z zabajone.
 

 
Temat III: Kuchnia orientalna, pachnąca, rozgrzewająca... 
koniecznie zaprośmy ją do naszego stołu by zimą nasze zmysły zbyt nie ostygły:
1. niezwykle aromatyczne curry rogan josh z warzywami
2. podane z puszystym i pachnącym goździkami ryżem
3. tabouleh czyli orientalną sałatkę z kuskusa
4. sałatkę z pieczonego bakłażana
5. humus doskonały sam albo do chleba
6. na deser gorące egzotyczne owoce...
reszta to niespodzianka.





Temat IV: Gotowanie na co dzień, proszę bardzo, to moja specjalność:)
1. Przystawki i nie tylko, bo bardzo dobrze się przechowują, idealnie i w prosty sposób urozmaicają każdy posiłek
- marynowany bakłażan
- carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem
- koper włoski i cukinia z lekkim dresingiem
2. Świeży makaron w trzech wersjach
- z bazyliowym pesto jako dodatek do mięs
- z sosem pomidorowym, bakłażanami i białym serem jako danie główne
- z sosem pomidorowym, anchois... wyśmienity, łatwy, inny, prosto z Sycylii

3. risotto z grzybami - danie główne lub dodatek do mięsa
4. filet z kurczaka inaczej: szybki i zawsze wychodzi
+ trzy salsy do mięsa co daje za każdym razem inny obiad
5. deser niespodzianka w 5min. dobrze go znać



Koszt 120zł/osoba obejmuje ok. 4h gotowania wraz z degustacją.
Grupy liczą od min 2 do max 5osób. Po zajęciach każdy z uczestników otrzymuje spisane przepisy z przerobionych  dań.

Zajęcia odbywają się po potwierdzeniu terminu przez minimum 2 osoby. Chęć udziału proszę zgłaszać na adres: gotowanieodkuchni@gmail.com
lub telefonicznie 503808714


zapraszam do mojej kuchni Monika Jaroszek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz