piątek, 9 listopada 2012

clafoutis śliwkowe


Lekko cierpkie śliwki albo wiśnie maceruję w alkoholu i zapiekam otulone gładkim, kremowym ciastem. To francuski deser. Clafoutis. Ciasto przypomina flan, a zapisane na karteczce clafoutis przypomniało mi o mojej pierwszej francuskiej książce kucharskiej. Kupiłam ją w latach 90-tych po powrocie z Francji zakochana w tartach, mulach i oczywiście naleśnikach. "Wyśmienita kuchnia francuska" to piękne albumowe wydanie ze znanymi, klasycznych przepisami kuchni francuskiej opisanymi krok po kroku, ilustrowane zdjęciami. Teraz podobnych książek jest sporo. Wtedy była to prawdziwa ekstrawagancja. Często z niej korzystałam. Pamiętam profiterolki. Ciastka ptysiowe przekrojone na pół, wypełnione lodami waniliowymi i oblane gorącą gęstą czekoladą. Pierwszy raz smakowane w Paryżu, później odtwarzane właśnie na podstawie przepisu z tej książki trafiły do menu Fugi. Ten ostatni moment, polanie gorącą czekoladą należał do kelnera, przy stoliku, na oczach właściciela deseru. Zawsze cieszył nas błogi uśmiech szczęśliwca, który zamówił nie wiedząc czego może spodziewać się po deserze. Koniecznie muszę wrócić do profiterolek. Tymczasem clafoutis. Odszukałam w książce. Przepis jest, ale nieco inny niż w moich notatkach. Podaję ten z kartki, bo sprawdzony.
Clafoutis...deser...Francja...profiterolki...Fuga... czas...

Czas na przepis.
Clafoutis śliwkowe
pieczone w żaroodpornej formie do zapiekania.
Składniki na ciasto:
4 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5l gęstej kwaśnej śmietany 12% 

Składniki na nadzienie:
ok. 1 kg  śliwek, najlepiej węgierek (gdy zabraknie na straganie mogą być mrożone)
4 łyżki cukru
2 łyżki mocnego alkoholu np. koniaku (chociaż najlepsza byłaby oczywiście śliwowica)

Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem i oprószyć łyżką cukru. Piekarnik rozgrzać do temp.180C.
Ze śliwek usunąć pestki, posypać cukrem i wymieszać z  alkoholem. Odstawić i przygotować ciasto. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, śmietanę i dalej ubijać. Ciasto powinno być gładkie. Śliwki wraz z ich sokiem przełożyć do formy, pokryć ciastem.
Piec ok 50 min. Lekko ostudzone ciasto posypać cynamonem i cukrem pudrem. Najlepiej smakuje letnie. Można je przygotować wcześniej, a przed częstowaniem lekko podgrzać w piekarniku. 
Clafoutis wg. tego przepisu można przygotować również z wiśniami.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz