Kolory jesiennych liści kojarzą mi się z ...
ciastem marchewkowym.
Aromat herbaty cynamonowej przypomina mi o ...
cieście marchewkowym.
Marchewki na starganie kupuję, bo muszę upiec...
ciasto marchewkowe.
Jesienne, pachnące, wciągające...
moim zdaniem: ciasto marchewkowe.Oblane gorzką czekoladą, obsypane cynamonem, ciemnym kakao. Przyprawione kardamonem i wanilią. Zawsze z rodzynkami i orzechami. Podczas pieczenia uwolnia takie bogactwo zapachów, że krążą po domu przez wiele godzin. W jesienne popołudnie doskonale smakuje z filiżanką rozgrzewającej herbaty i znika z talerza szybciej niż dobrze zapadnie zmrok.
Przepis na ciasto marchewkowe
na dużą okrągłą tortownicę o średnicy 28cm
Składniki:
3 szkl. marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
3 szkl. mąki tortowej
2 szkl. cukru
6 jaj
2 szkl. oleju np. kujawskiego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
olejek waniliowy
kilka ziarenek kardamonu, utartych w moździerzu
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
Na polewę:
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
odrobina wody
Przygotowanie:
Jaja i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Powoli i stopniowo miksując dodawaj mąkę i olej. Na końcu dodaj marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, rodzynki, orzechy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy posmarowanej masłem i lekko obsypanej mąką. Piecz prze około 50 minut 180 stopniach.
Gdy wystygnie udekoruj polewą czekoladową czyli: powoli rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i połącz składniki. Rozprowadź odrobiną wody do konsystencji wygodnej do rozprowadzenia na cieście. Polewę oprusz, przez drobne sitko cynamonem i ciemnym kakao.
dzisiaj znowu marchewkowym.
Zawsze mi się te ciasto podobało, będę musiał kiedyś spróbować. B. ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo jest bardzo dobre. Dziękuję za pierwszy komentarz. Powinnam powiesieć go w ramce. Pozdrawiam:) Monika
Usuń