niedziela, 30 grudnia 2012

Bakłażany z białym serem

O tym, że bardzo lubię bakłażany, już kilka razy wspominałam. Najczęściej je marynuję, a potem podjadam do wszystkiego. Idealnie sprawdzają się w formie przystawki. Jeśli ciągle brakuje wam pomysłu co przygotować na jutrzejszy wieczór, polecam.


Przepis na marynowane bakłażany

Składniki:
Bakłażany
Dobry, kremowy czyli tłusty twaróg
Na marynatę:
Oliwa z oliwek
Czosnek
Ocet winny czerwony lub biały (ja częściej używam czerwonego)
Garść mięty
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz  i sok z cytryny do smak

Przygotowanie:
Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek doprawionej octem winnym, solą i pieprzem, z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem, garścią posiekanej świeżej mięty i pietruszki.  Cienkie, podłużne plastry bakłażana grilluj na patelni grillowej, a następnie zanurzaj w marynacie.



Każdy plaster tak przygotowanego bakłażana posmaruj białym serkiem, zwiń w rulon i udekoruj suszonym pomidorem. Podawaj na jednym dużym półmisku lub oddzielnie na małych talerzykach jako przystawkę. 

A polecam nie tylko na Sylwestra:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz